Plastisk kirurgi

Plastisk kirurgi i Norge

Plastisk kirurgi er kirurgi som blir utført på kosmetisk grunnlag, ikke medisinsk. Formålet med denne typen kirurgi er at pasienten oppnår en kosmetisk gevinst og at utseende til pasienten blir forandret etter dens ønske. Eksempler på ulike inngrep innenfor plastisk kirurgi som er vanlig i Norge er blant annet brystforstørrelse, neseoperasjoner, ansiktsløft, rumpeløft, fettsuging og lignende.

Forberedelser

Dersom man vurderer å oppsøke en plastikkirurg er det anbefalt å sette seg godt inn i hva plastisk kirurgi innebærer og de ulike faremomentene ved dette. Man bør også lese seg godt opp på det inngrepet man ønsker å utføre og se på mulige komplikasjoner og bivirkninger som er tilknyttet.

plastikkirurg

Selv om inngrepet man ønsker å få utført lover liten sjanse for komplikasjoner, er det viktig å være klar over at det alltid er en risiko for å oppleve komplikasjoner under alle typer kirurgiske inngrep. I tillegg kan det være lurt å få en liste over de forskjellige tilbudene av kosmetisk kirurgi i Norge.

Historie

Plastisk kirurgi regnes som en nokså ung gren innenfor medisin. Begrepet plastikkirurgi kommer av det greske ordet «plastikos», dette betyr å forme eller skape. Både 1. og 2. verdenskrig førte til mange nye typer skader hos de krigende soldatene, og det ble mer og mer vanlig at de skadde soldatene trengte kirurgi for å rekonstruere utseende.

Dette gjaldt for eksempel dersom soldatene hadde fått mange store og alvorlige brannskader som følge av krigen. Det ble etter hvert flere leger som spesialiserte seg innenfor dette feltet, og det ble også utviklet nye metoder innenfor kirurgi for å hjelpe soldatene på best mulig måte. Som følge av dette ble det også etter hvert oppdaget at man hadde muligheten til å bruke de samme teknikkene på friske personer kun for kosmetiske endringer etter ønske av pasienten. Dermed ble kirurgi på kosmetisk grunnlag mer og mer utbredt rundt om i verden.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastikkirurgi er en betegnelse på kirurgi som brukes for å gjenopprette funksjon eller utseende som følge av medfødte misdannelser, sykdommer, kreft eller andre skader.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

I Norge er det vanlig at rekonstruktiv plastikkirurgi gjøres på offentlige sykehus og kosmetisk plastikkirurgi utføres på ulike private klinikker. Normalt sett dekker også staten operasjonen dersom man har behov for rekontruktiv plastikkirurgi og det gir også rett til å få sykemelding fra jobb.

Sykemelding

I motsetning til rekonstruktiv plastikkirurgi, blir ikke kosmetisk kirurgi dekt av staten og man får heller ikke rett til sykemelding dersom det utføres på kun kosmetisk grunnlag. Dersom inngrepet har medisinsk grunnlag derimot, har man krav på sykemelding i Norge. Eksempler på slike inngrep kan være å fjerne løs hud som henger over øyelokkene, eller brystreduksjon dersom størrelsen på brystene kan føre til smerter og eventuelle ryggskader for pasienten.

De vanligste inngrepene av plastisk kirurgi i Norge

Etterspørselen for plastisk kirurgi har vokst i Norge i løpet av de siste årene, og noen av de vanligste inngrepene som blir utført er:

  • Brystforstørrelse
  • Neseoperasjon
  • Ansiktsløft
  • Fettsuging

Brystforstørrelse

Brystforstørrelse er et av de vanligste og mest populære inngrepene innenfor plastisk kirurgi. I Norge er det vanligst å bruke silikonproteser ved en brystforstørrelse, mens saltvannsproteser er mer vanlig i andre land, for eksempel i USA. Målet med en brystforstørrelse er at resultatet både skal se og føles ekte og naturlig ut. Det er sjeldent å oppleve komplikasjoner tilknyttet denne typen inngrep dersom den blir utført på en anerkjent klinikk i Norge, men det innebærer alltid en viss risiko ved alle typer kirurgiske inngrep.

Neseoperasjon

Neseoperasjon eller neseplastikk er et svært populært inngrep som gjøres i den hensikt av å forandre på nesens størrelse eller form. Nesen har en svært sentral plass i ansiktet på oss mennesker, og den er i stor grad med på å forme og påvirke vårt utseende. På grunn av dette er neseoperasjon desidert en av de aller mest etterspurte inngrepene innenfor plastisk kirurgi i Norge.

Neseoperasjon

En neseoperasjon har også en liten risiko for komplikasjoner under eller etter inngrepet, men den «største» risikoen som forekommer ved en neseoperasjon er at resultatene ikke når opp til forventningene til pasienten.

Ansiktsløft

Formålet med et ansiktsløft er å gi pasienten et yngre og mer fresht utseende. Alle mennesker vil etter hvert som man blir eldre begynne å kjenne på den naturlige aldringsprosessen som kroppen går gjennom. Denne prosessen innebærer blant annet at huden blir slappere og mister sin naturlige glød. I ansiktet vil også huden bli mer rynkete etter hvert som årene går. Et ansiktsløft kan bidra med å stramme opp huden både i ansikt og på hals, samtidig som man også kan fjerne poser under øynene og minske rynker.

Fettsuging

Fettsuging

Fettsuging er en operasjon som går ut på å fjerne uønsket fett på forskjellige steder av kroppen. Inngrepet innebærer at det uønskede fettet blir sugd ut av kroppen gjennom et rør. Denne metoden brukes for å kvitte seg med uønsket fett, og det kan også brukes dersom man ønsker å forme figuren. Det er viktig å være klar over at fettsuging ikke er et alternativ til kosthold og trening.

Scroll to top