Lekeapparater

Skap et sikkert og inspirerende utemiljø for barna

Etter noen timer innendørs er det få ting som kan måle seg med det å være ute i fysisk aktivitet sammen med andre barn på den lokale lekeplassen. Forskjellige barn krever forskjellige lekeapparater, og for å få maks utbytte av lekeplassen må det finnes noe som passer for alle. Ved å sørge for dette vil du skape et utemiljø som inspirerer til lek, latter og ikke minst relasjonsbygging.

En lekeplass som inspirerer

Før du planlegger hvilke apparater som skal få plass i dine planskisser bør du tenke over faktorer som barnas alder, deres fysiske utvikling og interesser. Skal det være en lekeplass hvor barna kan vokse opp, hvor du kanskje bør ha noe for barn på forskjellige nivåer – for eksempel i et borettslag? Eller skal lekeplassen stå et sted hvor barn i noenlunde samme alder ferdes – for eksempel i en barnehage? Ved å tenke over disse tingene på forhånd står du sterkere beredt ved valg av lekeapparater og nødvendige sikkerhetstiltak som sammen vil skape et uteområde som både er trygt og inspirerende for barna.

Velg riktige lekeapparater

Trampoline, balanselek eller vippehuske? Kanskje er et lekehus med sklie og en sandkasse nok for å tilfredsstille barna som ferdes i området? Noen velger også å gå for de mer avanserte lekeapparatene som taubaner og klatrepyramider, men en kombinasjon av apparater med ulikt vanskelighetsnivå vil som regel være å anbefale. Velg apparater som både utfordrer barna fysisk og psykisk. I sandkasser eller lekehus vil barna gjerne bli nødt til å samhandle og snakke med hverandre for å kunne lykkes med leken, mens i de mer fysiske apparatene kreves mer motoriske ferdigheter som setter barna i bevegelse.

Husk sikkerheten

Selv om alle lekeapparater har sine funksjoner og har en positiv effekt på barna på ulike måter, er det viktig å huske på at de mer avanserte lekeapparatene krever et høyere nivå av sikkerhet. Noen velger å ha sand under klatrestativene for å sikre et mykt underlag ved eventuelle fall. Likevel krever dette jevnt vedlikehold og overvåkning for å unngå større stein eller skarpe gjenstander har gjemt seg under sanden. Vi anbefaler derfor å investere i fallmatter tilpasset det spesifikke apparatets fallhøyde.

Lekeappareter til utebruk

Fallmatter kan legges under hvert enkelt apparat eller du kan gå til anskaffelse av en heldekkende gummimatte som dekker hele lekeplassen. Gummimatten er svært praktisk fordi den er enkel å rengjøre og i tillegg sklisikker. I tillegg til å dempe fall egner den seg godt over større områder da den også minimerer skader og slitasje. Velg ditt eget design på mattene eller få inspirasjon i vårt bildegalleri.

Bare fantasien setter grenser

Ved å skreddersy din helt egen lekeplass kan du velge mer enn bare hvilke apparater som skal pryde uteområdet. Velg farger på underlaget som passer temaet eller miljøet rundt, og la apparatene matche med selvvalgte farger på stålet. Enten du velger et prangende lekeslott eller en enkel vippehuske til lekeplassen din vil materialene være vedlikeholdsfrie og du slipper og tenke på stell og rengjøring. Kun fantasien setter grenser – så vær kreativ og la barna få være kreativ etter deg!

Scroll to top